top of page

Zlatar fest 2015 - saopštenje za medije


zlatar fest cover.jpg

Turističko – sportski centar „Zlatar“ uz podršku Opštine Nova Varoš u periodu od 23-26. jula 2015. godine organizuje manifestaciju ZLATARFEST 2015.

Cilj ove manifestacije jeste promocija turističkih i privrednih potencijala Zlatarskog kraja, kao i upotpunjavanje turističke ponude Nove Varoši, objedinjavanjem sledećih manifestacija:

„ Zlatarska Sirijada” (petak 24. jul). TRADICIJA I POREKLO – sazreli su u kriški Zlatarskog sira – proizvod ZAŠTIĆENOG GEOGRAFSKOG POREKLA od juna 2013. godine. Centralna manifestacija u okviru ZLATARFEST-a 2015 je 19. „Zlatarska Sirijada” koja u sebi objedinjuje nekoliko segmenata: takmičarski deo u okviru koga će biti biran najautentičniji zlatarski sir, kao i najbolja pita od heljde; izložbeni deo na kome će biti izloženi najbolje ocenjeni sirevi i heljdopite i prodajni deo gde će posetioci Sirijade moći da kupe Zlatarski sir proizveden na tradicionalni način u domaćinstvima sa obronaka Zlatara.

Peti „Sabor pevanja izvika“ (petak 24. jul). Pevanje „izvika“, karakteristično za područje Starog Vlaha, sa najvećom zastupljenošću u novovaroškom kraju, jedan je od najstarijih vidova dvoglasnog pevanja u srpskom narodu. Društvo za negovanje tradicionalnog pevanja izvika je institucija koja kontinuirano radi na očuvanju ove najveće kulturne vrednosti našeg kraja. Pevanje „izvika“ je jedna od retkih kulturnih vrednosti našeg naroda koja je upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Zlatarska regata (subota 25. jul). Kanjon reke Uvac na čijim se liticama gnezdi oko stotinu parova Beloglavog supa, proglašen je specijalnim rezervatom prirode 2006. godine. Glavne znamenitosti rezervata su reka Uvac, Ušački pećinski sistem ali i raznovrsna flora i fauna čiji je glavni ambasador Beloglavi sup.

Desete „Zlatne ruke Zlatara” Izložbeno – prodajna manifestacija Zlatne ruke Zlatara održava se sve vreme trajanja Zlatrafesta 2015. na gradskom trgu i predstavlja specifičnu i svojstvenu ponudu ručno rađenih domaćih prehrambenih, tekstilnih i predmeta od raznih materijala različite upotrebne vrednosti, suvenira i slično. Poseban događaj biće Izložba proizvođača meda i pčelinjih proizvoda sa Zlatara.

Treća tribina „Održivi razvoj turizma i poljoprivrede Zapadne Srbije“. Na tribini će govoriti eminentni stručnjaci iz ovih oblasti, a radni deo tribine biće posvećen turističkim organizacijama i turističkim radnicima, kao i predstavnicima lokalnih samouprava, nevladinog sektora, privrede i poljoprivrednika.

Za sve ljubitelje sporta biće organizovano mnoštvo rekreativnih aktivnosti (25. i 26. jula) kao što su memorijalni turnir u uličnom basketu „Branko Grbić“, turnir u malom fudbalu, kik boksu, odbojci na pesku... Svi poklonici avanturizma imaće priliku aktivnog učešća u biciklističkoj trci i kupanju na uređenim pontonskim plažama Zlatarskih jezera, a za sve one koji imaju višak adrenalina, dovoljno hrabrosti i izdržljivosti ADRENALIN PARK na Zlataru je pravi izazov.

Večernje sadržaje Zlatarfesta 2015 upotpuniće bogat muzički i scenski program na gradskom trgu. Program počinje u četvrtak (23.07.) gostovanjem Goce Tržan, dok će u petak (24.07.) nastupati Jelena Kostov i Dejan Matić, a u subotu (25.07.) na sceni će gostovati Haris Džinović. Kao i do sada, pozivamo vas da ispratite Zlatarfest 2015 i BUDETE NA PRAVOM MESTU, NA DOBROJ VISINI!

#zlatarfest #zlatarfest2015 #tsczlatar #sirijada #zlatar #harisdžinović #gocatržanj #jelenakostov #dejanmatić #zlatarskisir #biciklizam #adrenalinpark #zlatarskaregata

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page