top of page

Osveženje na zlatnoj planini

Prirodne lepote Zlatara idealne za uživanje i beg od tropskih vrućina. Pešačke staze, obilazak rezervata "Uvac" i kupanje u jezerima samo su neke od atrakcija

Zlatarsko jezero

ZLATNI Zlatar je, ovih tropskih dana, idealan za višednevni beg od vrućina. Na svakom koraku potvrđuje se da nije slučajno proglašen vazdušnom banjom. Prijatne dnevne temperature, prohladne noći, ali i vrlo pristupačne cene svih usluga, bili su minulih sedmica glavni "mamac" za mnogobrojne turiste iz svih krajeva naše zemlje, ali i Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Prijatno letnje vreme, ipak, nije jedini adut planine na jugozapadu Srbije. Tu su i plaže na tri jezera, obilazak rezervata "Uvac", Ušačke pećine, adrenalin park, biciklističke i pešačke staze, srednjovekovne srpske svetinje... U podnožju Zlatara, udaljena oko dva kilometra je i Nova Varoš u kojoj većina posetilaca uveče pronalazi i idealno mesto za zabavu.

- Na obalama Zlatarskog i Radoinjskog jezera uređene su "pontonske" plaže, pa osveženje u njihovim vodama i spas od vreline dnevno pronađe po nekoliko hiljada kupača - kaže Ivana Novaković, direktorka Turističko-sportskog centra "Zlatar" u Novoj Varoši. - Oni, pak, željni uživanja u lepotama prirode, kupališta pronađu uzvodno na Zlatarskom jezeru, na plažicama u okruženju smrča i breza.

Posebna atrakcija je i krstarenje kanjonom Uvca, kroz čuvene meandre čijim liticama i nebom krstare beloglavi supovi. Ovim gospodarima neba, sa rasponom krila i do tri metra, kanjona Uvca je najveće stanište na Balkanu. Supovi su, kako kažu žitelji zlatarskih sela, najbolji "garant" da je priroda u ovim krajevima netaknuta.

- U ovom ekološkom raju, od proleća do jeseni uživaju i šetači - priča naša sagovornica. - Pešačke staze, a tri ih je ukupne dužine 33 kilometra, odvešće ih do najlepših, skrivenih kutaka zlatne planine. Do Vodene poljane, Golog brda - najvišeg vrha Zlatara na 1.627 metara iznad mora, Vilova, Komarana, Rastoka, Tikve, Kamenice... Uživaće u beskrajnim vidicima, mirisnim livadama i šumskim izazovima. I, sve vreme, udisaće blagotvoran vazduh obogaćen terpentinom i ozonom.

Zlatar je, poslednjih godina, po rečima naše sagovornice, odredište i biciklista. Ne slučajno, budući da ih ovde čeka gotovo 100 kilometara biciklističkih staza. Željni svih izazova vožnje po planinskim stazama, ljubitelje ovog sporta, staze vode i do manastira Mileševe, Uvačkog jezera, etno-sela "Štitkova", pa sve do Peštera.

Zlatarska regata

Oni avanturističkog duha, izdržljivi i hrabri, kaže Novakovićeva, izazov pronalaze u adrenalin parku na Babića brdu. Park od platformi na drveću, između kojih su prepreke, drugi je po veličini u Srbiji. Pogodan i za rekreaciju i vežbe, ali i za takmičenja.

UŠAČKE PEĆINE

KORITO Uvca "skriva" i Ušačke pećine - do sada najveći pećinski sistemi u Srbiji dug 6.185 metara. Čine ga dve pećine i jedna jame čiji su kanali međusobno povezani. Najveća je Ušačka pećina koja ima dva ulaza, prvi u selu Gornje Lopiže, a drugi u koritu Uvca. Malo manja je Ledena pećina, dok je najmanji ali i najinteresantniji deo ušačkog pećinskog sistema jama Bezdana.

#Zlatar #Zlatarskojezero #Zlatarskaregata

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page